mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
16 Maj

Zupa tajska

SKŁADNIKI:

Makaron ryżowy, surowy porcja (30 g) 109 kcal
Drób, filet (lub krewetki) porcja (100 g) 99 kcal
Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, pasta curry, sos rybny, koldenra 1 łyżeczka (10 g) -
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Papryka czerwona 1 mała sztuka (130 g) 31 kcal
Pieczarki surowe 1 duża sztuka (45 g) 7 kcal
Rosół - bulion warzywny 1 talerz (400 g) 28 kcal
Mleko kokosowe - przeliczyć kcal porcja (50 g) 115 kcal
Kukurydza konserwowa porcja (50 g) 51 kcal
Szczypiorek porcja (10 g) 3 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Pokroić cebulę, pieczarki, paprykę i mięso. Doprawić. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć warzywa i mięso około 2 minuty. Wlać gorący bulion, kukurydzę i gotować około 5 minut. Dodać mleko kokosowe i ewentualnie sos rybny. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 500 kcal
Węglowodany 51 g
Białko 34 g
Tłuszcze 21 g
Indeks glikemiczny 40
Ładunek glikemiczny 20.2

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ