mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
09 Sier

Zupa fasolkowa

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny/ drobiowy / 480 g / 2 szklanki / Zestaw 2 ≈ 34 kcal
Cebula / 25 g / pół małej sztuki / Zestaw 1/3 ≈ 7 kcal
Czosnek / 4 g / 1 ząbek / Zestaw 1/3 ≈ 5 kcal
Fasola szparagowa / 150 g / 1 talerz / Zestaw 1/3 ≈ 37 kcal
Filet z drobiu / 150 g / porcja / Zestaw 2 ≈ 149 kcal
Jogurt naturalny / 75 g / 3 łyżki / Zestaw 1/2 ≈ 45 kcal
Koper / 4 g / 1 łyżeczka / Zestaw 1/3 ≈ 1 kcal
Marchew / 150 g / 3 sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 30 kcal
Oliwa z oliwek / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 44 kcal
Pietruszka - korzeń / 40 g / 1 sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 11 kcal
Por / 25 g / pół kawałka / Zestaw 1/3 ≈ 3 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma / 1,5 g / do smaku, wg gustu Zestaw 1 ≈ 5 kcal
Ziemniaki / 100 g/  1 średnia sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 60 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pora opłukać, obrać z zewnętrznych grubszych warstw i odciąć zielone końce. Pozostałą białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na 4 części, opłukać je i pokroić na plasterki.
Dodać do garnka z cebulą i razem podsmażać przez ok. 2 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojone mięso i podsmażyć.
Do garnka dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka i mieszając podsmażać ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. W połowie gotowania dodać opłukaną na sitku zieloną fasolkę.
 Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek oraz jogurt naturalny, należy wcześniej zahartować kilkoma łyżkami zupy.

 

CAŁOŚĆ:

431 kcal

Węglowodany 47 g
Białko 49 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 35.9
Ładunek glikemiczny 16.8

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ