mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
09 Sier

Gulasz wołowy z pyzami ziemniaczanymi

SKŁADNIKI:

1. Gulasz wołowy
Bulion/wywar / 400 g / 1 talerz / Zestaw 2 ≈ 28 kcal
Cebula / 50 g / 1 mała sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 13 kcal
Czosnek / 4 g / 1 ząbek / Zestaw 1/3 ≈ 5 kcal
Oliwa z oliwek / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 44 kcal
Papryka czerwona / 130 g / 1 mała sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 31 kcal
Pieczarki surowe / 180 g / 4 duże sztuki / Zestaw ≈ 27 kcal
Por / 50 g / 1 kawałek / Zestaw 1/3 ≈ 7 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka / 0,3 g / 1 szczypta
Wołowina - mięso / 100 g / 1 porcja / Zestaw 2 ≈ 121 kcal


2. Pyzy ziemniaczane
Jajo / 50 g / 1 sztuka / Zestaw 2 ≈ 60 kcal
Skrobia/mąka ziemniaczana/  25 g / 1 łyżka / Zestaw 1 ≈ 86 kcal
Sól / 0,3 g / 1 szczypta
Ziemniaki / 100 g / 2 małe sztuki / Zestaw 1/3 ≈ 60 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Gulasz wołowy

Mięso pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany olej do garnka. Chwile razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę, pora i czosnek posiekać i wrzucić do mięsa. Dodać przyprawy. Wymieszać i razem dusić.
Wlać rozgrzany bulion i ugotować pod przykryciem do miękkości mięsa (minimum 1h-2h). Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną paprykę. Wymieszać i gotować około pół godziny.

2. Pyzy ziemniaczane

Ziemniaki obrać. Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i rozgnieść tłuczkiem lub praską, odparować i ostudzić. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Odcisnąć i dodać do ziemniaków ugotowanych. Dodać mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i doprawić delikatnie solą. Połączyć składniki w jednolite ciasto. Formować w dłoniach kulki, w razie potrzeby oprószyć ręce mąką ziemniaczaną. Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Delikatnie włożyć pyzy. Gdy woda zacznie się ponownie gotować zmniejszyć ogień i gotować pyzy przez ok. 10 minut na małym ogniu, co chwilę delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Woda nie może za mocno bulgotać. Wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerze.

 

CAŁOŚĆ:

482 kcal

Węglowodany 53 g
Białko 32 g
Tłuszcze 19 g
Indeks glikemiczny 61.6
Ładunek glikemiczny 32.6

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ