SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Gulasz wołowy
Mięso pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany olej do garnka. Chwile razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę, pora i czosnek posiekać i wrzucić do mięsa. Dodać przyprawy. Wymieszać i razem dusić.
Wlać rozgrzany bulion i ugotować pod przykryciem do miękkości mięsa (minimum 1h-2h). Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną paprykę. Wymieszać i gotować około pół godziny.
2. Pyzy ziemniaczane
Ziemniaki obrać. Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i rozgnieść tłuczkiem lub praską, odparować i ostudzić. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Odcisnąć i dodać do ziemniaków ugotowanych. Dodać mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i doprawić delikatnie solą. Połączyć składniki w jednolite ciasto. Formować w dłoniach kulki, w razie potrzeby oprószyć ręce mąką ziemniaczaną. Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Delikatnie włożyć pyzy. Gdy woda zacznie się ponownie gotować zmniejszyć ogień i gotować pyzy przez ok. 10 minut na małym ogniu, co chwilę delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Woda nie może za mocno bulgotać. Wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerze.
CAŁOŚĆ:
482 kcal
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.