mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
24 Sier

Makaron z krewetkami i cukinią

SKŁADNIKI:

Cukinia / 200 g / pół sztuki / Zestaw 1/3 ≈ 26 kcal
Czosnek / 4 g / 1 ząbek / Zestaw 1/3 ≈ 5 kcal
Jogurt naturalny / 75 g / pół kubka / Zestaw 1/2 ≈ 45 kcal
Krewetki / 150 g / porcja / Zestaw 2 ≈ 107 kcal
Makaron / 50 g / pół talerza / Zestaw 1 ≈ 187 kcal
Masło / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 37 kcal
Oliwa z oliwek / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 44 kcal
Pietruszka, liście / 10 g / 5 łyżeczek / Zestaw 1/3 ≈ 4 kcal
Przyprawy: sól, pieprz / 0,3 g / do smaku, wg gustu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krewetki umyć i osuszyć. Cukinię pokroić na plastry i przekroić je na połówki. Natkę posiekać, czosnek zetrzeć na tarce. Makaron ugotować al dente, odcedzić zachowując trochę wody z makaronu.
Rozgrzać patelnię z oliwą i startym czosnkiem, lekko go podsmażyć, dodać cukinię i mieszając smażyć przez ok. 5 minut, aż zmięknie i zacznie się ładnie rumienić. Wówczas dodać łyżkę masła, sól i smażyć jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty co chwilę mieszając.
Przesunąć cukinię na brzeg patelni, w wolne miejsce włożyć drugą łyżkę masła oraz krewetki, doprawić je solą i smażyć po pół minuty z każdej strony na większym ogniu.
Dodać natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki na patelni i chwilę razem podsmażać.
Wlać jogurt dodać makaron oraz kilka łyżek wody z makaronu. Wymieszać i zagotować.

 

 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 455 kcal
Węglowodany 52 g
Białko 32 g
Tłuszcze 14 g
Indeks glikemiczny 57.2
Ładunek glikemiczny 29.8
 
 
 
 
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ