Curry z drobiu i mango
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Filet z drobiu / 100 g / 1 porcja / Zestaw 2 ≈ 99 kcal
Mango / 30 g / pół sztuki / Zestaw 1/3 ≈ 14 kcal
Mleko kokosowe - przeliczycz kcal / 40 g / pół szklanki / Zestaw 2 ≈ 92 kcal
Przyprawy: chili, kolendra / 1,5 g / do smaku, wg gustu / Zestaw 1 ≈ 4 kcal
Ryż biały, brązowy, jaśminowy, basmati / 50 g / pół woreczka / Zestaw 1 ≈ 172 kcal
Marynata do mięsa
Oliwa z oliwek/olej rzepakowy / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 44 kcal
Pasta z curry albo czosnek starty / 3 g / 1 łyżeczka / Zestaw 1 ≈ 10 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, starty imbir / 0,3 g / do smaku, wg gustu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filet doprawić solą, pieprzem, dodać resztę składników marynaty: kurkumę, ostrą paprykę, świeży imbir, olej, pastę curry lub czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić (na min. pół godziny).
Mango obrać, obkroić pestkę z miąższu. Miąższ pokroić w kostkę.
W woku lub na patelni podgrzać tłuszcz do smażenia. Dodać mięso i obsmażyć go równomiernie z każdej strony. Dodać mango i smażyć razem przez pół minuty.
Wlać mleko kokosowe. Całość zagotować na większym ogniu, następnie gotować jeszcze przez około 1 - 2 minuty.
Posypać świeżą papryczką chili i kolendrą. Podawać z ryżem.
CAŁOŚĆ:
Energia 435 kcal
Węglowodany 48 g
Białko 27 g
Tłuszcze 17 g
Indeks glikemiczny 63.9
Ładunek glikemiczny 30.4
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com
Galeria Curry z drobiu i mango
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.