Placki ryżowe
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Dżem 100% owoców / 10 g / 1 łyżeczka / Zestaw 1 ≈ 15 kcal
Erytrol / 10 g / do smaku, wg gustu
Jajo / 50 g / 1 sztuka / Zestaw 2 ≈ 60 kcal
Jogurt naturalny / 150 g / 1 kubek / Zestaw 1/2 ≈ 90 kcal
Masło/olej kokosowy / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 37 kcal
Mąka ryżowa (można ryż zblendować na mąkę) / 36 g / 3 łyżki / Zestaw 1 ≈ 125 kcal
Migdały mielone / 15 g / 1 łyżka / Zestaw 2 ≈ 86 kcal
Orzechy / 5 g / porcja / Zestaw 2 ≈ 28 kcal
Soda oczyszczona / 5 g / porcja
Sok z cytryny, pomarańczy / 6 g / 1 łyżka / Zestaw 1 ≈ 1 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W misce wymieszać widelcem jogurt z roztrzepanymi w oddzielnej misce jajkami oraz z roztopionym tłuszczem. Dodać mielone migdały wymieszane mąką ryżową oraz sodą i delikatnie wymieszać widelcem.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nie dodawać tłuszczu. Nakładać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć 2 minuty z jednej strony, aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki i powtórzyć smażenie.
Placki skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Posmarować dżemem i udekorować orzechami.
CAŁOŚĆ:
Energia 442 kcal
Węglowodany 47 g
Białko 18 g
Tłuszcze 22 g
Indeks glikemiczny 66.3
Ładunek glikemiczny 31.1
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.