mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
22 Sier

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

SKŁADNIKI:

Cebula / 25 g / pół małej sztuki / Zestaw 1/3 ≈ 7 kcal
Kapary z puszki (można pominąć) lub ewentualnie oliwki / 50 g / porcja / Zestaw 1/3 ≈ 12 kcal
Makaron razowy / 50 g / 1 szklanka / Zestaw 1 ≈ 187 kcal
Oliwa z oliwek / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 44 kcal
Pomidory z puszki lub świeże / 150 g / porcja / Zestaw ≈ 48 kcal
Przpyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek / 3 g / 1 łyżeczka / Zestaw 1 ≈ 8 kcal
Ser Parmezan / 5 g / 1 plaster / Zestaw 2 ≈ 23 kcal
Tuńczyk w wodzie/sosie własnym / 120 g / 1 sztuka / Zestaw 2 ≈ 115 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę. Dodać kapary, chwilę razem podsmażyć.
Dodać pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 - 7 minut.
Do sosu dodać świeże zioła i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem, można posypać parmezanem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 444 kcal
Węglowodany 55 g
Białko 37 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 48.9
Ładunek glikemiczny 27.1
 
 
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ