mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
02 Sier

Lekkie i puszyste ptasie mleczko

SKŁADNIKI:

Agar (lub żelatyna-sprawdzić proporcje) / 30 g / 3 łyżki / Zestaw 2 ≈ 103 kcal
Czekolada gorzka / 100 g / 1 tabliczka / Zestaw 1/2 ≈ 554 kcal
Daktyle suszone / 30 g / porcja / Zestaw 1 ≈ 83 kcal
Erytrol / 50 g / porcja
Mleko kokosowe / 800 g  / 2 puszki / Zestaw 2 ≈ 1840 kcal
Orzechy dowolne / 50 g / porcja / Zestaw ≈ 346 kcal
Płatki owsiane / 50 g / 5 łyżek / Zestaw 1 ≈ 183 kcal
Wanilia - ekstrakt / 9 g / 3 łyżeczki / Zestaw 2 ≈ 26 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Daktyle zalać wrzątkiem, aby rozmiękły Pół porcji czekolady rozpuścić i wymieszać z odsączonymi daktylami i płatkami owsianymi oraz rozdrobnionymi orzechami.

Masą wyłożyć spód małej blaszki. Mleko wymieszać z erytrolem, wanilią, agarem. Gotować 5 minut do połączenia się składników.

Przelać masę do blaszki i schować do lodówki do stężenia na około 2 godziny.

Po stężeniu ptasie mleczko wyjąć z blaszki i polać roztopioną czekoladą.

Uwaga - w zależności od składników przepis czasem będzie wymagał małych modyfikacji proporcji do uzyskania odpowiedniej struktury.

 

CAŁOŚĆ:

3135 kcal

Białko 61 g

Węglowodany 166 g

Tłuszcze 265 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ