mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
15 Sier

Zupa z drobiem i kukurydzą

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny / 400 g / 1 talerz / Zestaw 2 ≈ 28 kcal
Cebula / 25 g / pół małej / sztuki Zestaw 1/3 ≈ 7 kcal
Czosnek / 4 g / 1 ząbek / Zestaw 1/3 ≈ 5 kcal
Filet z drobiu / 200 g / 1 sztuka / Zestaw 2 ≈ 198 kcal
Jogurt naturalny / 50 g / 2 łyżki / Zestaw 1/2 ≈ 30 kcal
Kukurydza konserwowa / 100 g / pół szklanki / Zestaw 1/3 ≈ 102 kcal
Marchew / 50 g / 1 sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 10 kcal
Oliwa z oliwek / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 44 kcal
Pietruszka, liście / 10 g / 5 łyżeczek / Zestaw 1/3 ≈ 4 kcal
Por / 25 g / pół / kawałka / Zestaw 1/3 ≈ 3 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kminek, papryka słodka, ostra, kurkuma, oregano, kolendra / 0,3 g / do smaku, wg gustu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojonego pora (biała i jasnozielona część) i chwilę razem podsmażać.
Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać przyprawy i chwilę podsmażać mieszając. Dodać kukurydzę oraz wlać gorący bulion, zagotować.
Dodać gorący bulion i zagotować. W gotujący się wywar włożyć pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę. Zupę doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać jogurt i wymieszać.
Podawać z posiekaną kolendrą lub natką.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 431 kcal
Węglowodany 34 g
Białko 54 g
Tłuszcze 11 g
Indeks glikemiczny 52.5
Ładunek glikemiczny 18.1

 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ